Om talinspelningar med speaker-rösten Nils Östergren

Reklamrösten, speakerrösten och voiceovern Nils Östergren gör talinspelningar för reklam, explainervideo, webbvideo, industrifilm, e-utbildning, radioreklam, TV-reklam mm.

En tjänst – många namn: Speakerröst, radioröst, berättarröst, röstskådespelare, voiceover eller bara VO

Voiceover är ett begrepp som litet slarvigt används synonymt med speakerröst, oavsett röstens uppgift. Nils Östergrens radioröst har under mer än 20 års tid använts i tusentals nyhetssändningar, berättarrösten i dokumentärer och  reklamrösten i radio- och TV-reklam. Det har också blivit många talinspelningar till industrifilmer, explainervideor, e-utbildningar och talböcker.

Speakerröstens bakgrund

En av Ekots mest kända röster” skrev Radionytt 2013 när jag lämnade Sveriges Radio för gott. Åren som Eko-ankare omskrevs också i Resumé. På den tiden lät det så här:

Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet och många andra arbetsplatser har genom åren givit gedigen erfarenhet av livesändningar och ljudproduktion.

Röstens betydelse har alltid fascinerat. Lyssnarens förståelse av och förtroende för informationens innehåll står och faller med rösten och tilltalet. Det är uppenbart inte minst för den som lyssnar mycket på nyheter i radio och TV.

Att sätta sig in i hur en text ska låta och omsätta det i en talinspelning är en oerhört intressant process – analysen av texten och sambanden mellan den, avsändaren och mottagaren. Det gäller allt från 20 sekunder radioreklam till TV-dokumentärer.

Till sist är det de känslor som rösten väcker i lyssnaren som avgör vad som fungerar för beställaren. När det gäller voiceover till en video är det till och med så att många tittare kopplar samman ämnets/produktens/varumärkets karaktär mer med rösten än med vad som händer i bild. En av USAs mest framstående speakers och skådespelare, Fred Melamed, känd bl a från VO-filmen ”In a world”, uttrycker det så här på en halv minut:

Verksamheten med talinspelningar drivs genom företaget Östergren fria som är en PRV- och moms-registrerad enskild firma med F-skatt.
Allhelgonagatan 5, 118 58 Stockholm.
070 55 99 080  Nils.Ostergren@NilsOstergren.com

Erbjudande

Speakerns uppgift är betydligt större än att läsa snyggt innantill. En inläsning av låg kvalitet påverkar helheten och kan sänka hela projektet. 

Min uppgift är att få ditt manuskript att låta som det behöver låta för att säkra din avkastning på investeringen i manuskriptet och den produktion det är en del av.

Din text är skriven för att förklara, övertyga och påverka. De omsorgsfullt valda orden ska nu förädlas med hjälp av röst, frasering och känsla, dvs läsas in så att din målgrupp

  1. lockas att lyssna
  2. känner behov av och/eller behag i att lyssna vidare
  3. tror på innehållet
  4. litar på avsändaren och
  5. handlar.

Målgruppen kan gå förlorad redan vid punkt 1 om inläsningens anslag blir fel. Kanske tröttnar lyssnaren på röst eller på bristande ljudkvalitet vid punkt 2. I värsta fall hör de din text till slutet men utan att finna dig och din produkt/tjänst trovärdig.

Fem fallgropar. Arbetet med manuskriptet kan vara bortkastat om en eller flera av effekterna ovan uteblir.

Min lösning är att erbjuda

  • en trovärdig röst
  • bästa möjliga ljudkvalitet
  • lång erfarenhet av tolka text, förklara och övertyga.

Jag följer dina anvisningar, ställer rätt frågor, analyserar texten och levererar det du vill höra. Dessutom får du alternativa inläsningar att jämföra med – ibland kanske tolkningar du inte kunnat föreställa dig.

På så sätt kan jag försäkra dig om att min inläsning kommer att göra din text – och den produktion den ingår i – mer än rättvisa. Uppgiften är som sagt att öka din avkastning på investeringen – ett värde du realiserar vid varje lyssning.

Därför betalar du framför allt för användningen av inspelningen. Mina produktionskostnader är redan låga. Och du slipper ta dig till en dyr studio och dessutom betala för tekniker. Istället kopplar jag upp dig via nätet eller telefon till min enmansstudio så att du kan lyssna och regissera online. Läs mer om pris och villkor här.