Om talinspelningar med speaker-rösten Nils Östergren

Reklamrösten, speakerrösten och voiceovern Nils Östergren gör talinspelningar för reklam, explainervideo, webbvideo, industrifilm, e-utbildning, radioreklam, TV-reklam mm.

En tjänst – många namn: Speakerröst, radioröst, berättarröst, röstskådespelare, voiceover eller bara VO

Voiceover är ett begrepp som litet slarvigt används synonymt med speakerröst, oavsett röstens uppgift. Nils Östergrens radioröst har under mer än 20 års tid använts i tusentals nyhetssändningar, berättarrösten i dokumentärer och  reklamrösten i radio- och TV-reklam. Det har också blivit många talinspelningar till industrifilmer, explainervideor, e-utbildningar och talböcker.

Speakerröstens bakgrund

En av Ekots mest kända röster” skrev Radionytt 2013 när jag lämnade Sveriges Radio för gott. Åren som Eko-ankare omskrevs också i Resumé. På den tiden lät det så här:

Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet och många andra arbetsplatser har genom åren givit gedigen erfarenhet av livesändningar och ljudproduktion.

Röstens betydelse har alltid fascinerat. Lyssnarens förståelse av och förtroende för informationens innehåll står och faller med rösten och tilltalet. Det är uppenbart inte minst för den som lyssnar mycket på nyheter i radio och TV.

Att sätta sig in i hur en text ska låta och omsätta det i en talinspelning är en oerhört intressant process – analysen av texten och sambanden mellan den, avsändaren och mottagaren. Det gäller allt från 20 sekunder radioreklam till TV-dokumentärer.

Till sist är det de känslor som rösten väcker i lyssnaren som avgör vad som fungerar för beställaren. När det gäller voiceover till en video är det till och med så att många tittare kopplar samman ämnets/produktens/varumärkets karaktär mer med rösten än med vad som händer i bild. En av USAs mest framstående speakers och skådespelare, Fred Melamed, känd bl a från VO-filmen ”In a world”, uttrycker det så här på en halv minut:

Verksamheten med talinspelningar drivs genom företaget Östergren fria som är en PRV- och moms-registrerad enskild firma med F-skatt.
Allhelgonagatan 5, 118 58 Stockholm.
070 55 99 080  Nils.Ostergren@NilsOstergren.com